background img

Noutati

Lintea

Lintea..."Diva vegetalelor"

CE ESTE ?
  • Numele botanic - les ensculenta
  • Preferata de faraonii Egiptului Antic, cultivata in gradinile suspendate ale Babilonului si raspandita ulterior in Grecia ( unde era considerata mancarea saracului ), lintea castiga tot mai mult teren in Romania. Datorita numeroaselor beneficii pe care le ofera, vegetarienii o considera mana cereasca pentru organism,
  • Lintea face parte din familia leguminoaslor, alaturi de naut, soia, fasole si mazare,
  • Din punct de vedere al continutului de proteina, lintea se afla pe locul 3 in familia vegetalelor, dupa canepa si soia,
  • In combinatie cu orezul si alte legume, lintea poate reprezenta o masa foarte bogata proteic si sanaraca in grasimi.
BENEFICII: 
  • este o sursa foarte buna de fibre ce ajuta la scaderea colesterolului,
  • este un puternic antioxidant,
  • ajuta la o buna functionare a sistemului nervos si imunitar,
  • previne bolile de inima, anumite tipuri de cancer si deasemenea incetineste imbatranirea,
  • este inzestrata si cu un bogat bagaj de minerale ( ex: fosfor, magneziu, zinc),
  • contine aproape tot complexul de vitamina B ( B1, B2, B3, B5, B6 SI B9),
  • B9 sau acidul folic joaca un rol esential in producerea materialului genetic de tipul ARN si ADN, fiind necesar consumul ei in perioada sarcinii, ajutand la o dezvoltare sanatoasa a fatului, 
  • in urma unor studii privind consumul alimentar si bolile ameliorate de anumite alimente, s-a descoperit ca un consum regulat de linte scade riscul de deces din cauza bolilor de inima cu un procent uimitor si anume 82%. 
TIPURI DE LINTE:
  • Rosie ( are un continut mai mic de fibre, este ultilizata in prepararea supelor crema, fierbe in aproximativ 20 de minute)
  • Verde ( fierbe in aproximativ 30 de minute)
  • Maro (timpul de fierbere poate ajunge pana la 45 de minute)
  • Neagra ( folosita in bucataria Indiana)
VALORI NUTRITIONALE:
pt 198 gr ( 1 portie) avem:
  • Calorii: 229 kcal
  • Proteine: 35,7%
  • Fier: 36,6%
  • Fibre: 62,5%
  • Fosfor: 35,6%
  • Tripofan: 50%
  • Acid folic: 89%
RETETE CU LINTE:









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts