CE ESTE ?
- Numele botanic - les ensculenta
- Preferata de faraonii Egiptului Antic, cultivata in gradinile suspendate ale Babilonului si raspandita ulterior in Grecia ( unde era considerata mancarea saracului ), lintea castiga tot mai mult teren in Romania. Datorita numeroaselor beneficii pe care le ofera, vegetarienii o considera mana cereasca pentru organism,
- Lintea face parte din familia leguminoaslor, alaturi de naut, soia, fasole si mazare,
- Din punct de vedere al continutului de proteina, lintea se afla pe locul 3 in familia vegetalelor, dupa canepa si soia,
- In combinatie cu orezul si alte legume, lintea poate reprezenta o masa foarte bogata proteic si sanaraca in grasimi.
BENEFICII:
- este o sursa foarte buna de fibre ce ajuta la scaderea colesterolului,
- este un puternic antioxidant,
- ajuta la o buna functionare a sistemului nervos si imunitar,
- previne bolile de inima, anumite tipuri de cancer si deasemenea incetineste imbatranirea,
- este inzestrata si cu un bogat bagaj de minerale ( ex: fosfor, magneziu, zinc),
- contine aproape tot complexul de vitamina B ( B1, B2, B3, B5, B6 SI B9),
- B9 sau acidul folic joaca un rol esential in producerea materialului genetic de tipul ARN si ADN, fiind necesar consumul ei in perioada sarcinii, ajutand la o dezvoltare sanatoasa a fatului,
- in urma unor studii privind consumul alimentar si bolile ameliorate de anumite alimente, s-a descoperit ca un consum regulat de linte scade riscul de deces din cauza bolilor de inima cu un procent uimitor si anume 82%.
TIPURI DE LINTE:
- Rosie ( are un continut mai mic de fibre, este ultilizata in prepararea supelor crema, fierbe in aproximativ 20 de minute)
- Verde ( fierbe in aproximativ 30 de minute)
- Maro (timpul de fierbere poate ajunge pana la 45 de minute)
- Neagra ( folosita in bucataria Indiana)
VALORI NUTRITIONALE:
pt 198 gr ( 1 portie) avem:
- Calorii: 229 kcal
- Proteine: 35,7%
- Fier: 36,6%
- Fibre: 62,5%
- Fosfor: 35,6%
- Tripofan: 50%
- Acid folic: 89%
RETETE CU LINTE:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu