Natura a fost darnica cu noi si ne-a oferit cateva alimente care ne aduc usor zambetul pe buze daca le consumam regulat. Dintre acestea amintim: afinele, bananele, capsunile, ciocolata.
Am ales ca in acest articol sa vorbim despre banane deoarece sunt in top 3 fructe preferate de mine, in plus, sunt foarte accesibile ca pret si deasemenea se gasesc foarte usor in orice magazin alimentar.
STIATI CA?
- Bananierul este o planta vesnic verde ce face parte din Familia Musaceae si este confundat de foarte multe ori cu un arbore ( ajungand pana la 8 m inaltime, iar frunzele ajung pana la 3 m)
- Bananele sunt considerate mancarea saracului in anumite zone ale globului deoarece fac parte din alimentatia multor populatii, dar sunt considerate o delicatesa culinara in tarile apropiate de poli
- Fructul minune se cultiva inca din sec 6 i.Hr ( inaintea orezului ), iar bananele ce se gasesc sub forma din zilele noastre, sunt un hibrid descoperit in Jamaica in 1836.
- Bananele contin 3 zaharuri naturale - sucroza, glucoza si fructoza si duc la o stare de energie,
- Bananele cu cat sunt mai coapte cu atat sunt mai dulci, iar amidonul din ele se transforma in zahar.
- Specialistii trag un semnal de alarma cu privire la pericolul in care se afla acest fruct, deoarece culturile de banane sunt afectate de ceva timp de o ciuperca imuna la pesticide.
BENEFICII:
- Bananele reprezinta fructele numarul 1 pentru cei ce vor sa-si mareasca masa musculara., pentru atleti sau pentru cei care vor imediat o doza de energie
- Protejeaza impotriva crampelor musculare din timpul efortului fizic dar si din timpul noptii
- Ne ajuta sa invatam, o banana mancata inainte de examen ajuta la o concentrare mai buna
- Alunga depresia - ajuta la secretarea de serotonina - hormonul fericirii
- Sunt un puternic antioxidant
- Sunt recomandate in cazul anemiilor datorita procentului ridicat de fier
- Reduc riscul unui atac de cord si a presiunii arteriale datorita continutului de potasiu, fiind recomantate celor ce sufera de dereglari ale tensiunii
- Trateaza constipatia - datorita continutului mare de fibre pe care il contine si ajuta la o diegestie cat mai buna, fara ajutorul laxativelor
- Eficiente in gastrita - sunt printre putinele fructe ce au efect antiacid in corp
- Ajuta la o buna functionare a sistemului nervos, calmand nervii datorita vitaminei B, dar si la reducerea stresului si la taierea poftei de dulce provocata de stres si agitatie
- Trateaza mahmureala - un shake din 2 banane, gheata si lapte de capra/vaca alunga ameteala si starea de discomfort provocata de seara prededenta
- Bananele foarte coapte, desi au un continut mare de zahar reduc dezvoltarea celulelor canceroase din corp, iar datorita compusilor fenolici pe care ii contin prezinta un risc cu 40% mai scazut de imbolnavire de cancer de san
- Ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi
- Ajuta la eliminearea apei din organism si ne ajuta in lupta cu celulita
- Reprezinta un sprijin in lupta dusa cu tigarile, consumand 2-3 banane pe zi, pofta de nicotina scade considerabil
In industra cosmetica:
- Trateaza negii dar si ciupiturile de tantar ( frecand ambele bubite cu coaja de banana)
- Au urmatoarele efecte:
- Trateaza - o masca realizata dintr-o banana si o amestecam cu o lingurita de miere, lasata sa actioneze 15 minute
- Exfoliza - o masca dintr-o banana si o lingura de fulgi de ovaz, lasata pe fata 20 de minute si apoi indepartata cu apa calduta
- Hidrateaza - paseaza o banana si amesteca cu 1/2 lingurita ulei de jojoba, apoi aplica pe fata si decolteu, iar dupa 15 minute vei avea un ten luminos si hidrant.
DEZAVANTAJE:
Trebuie sa tinem cont si de unele minusuri ale acestor fructe:
- Aportul caloric destul de mare
- Amidonul - este singurul fruct ce contine amidon
- Zaharul - cea mai mare parte din caloriile furnizate de aceste fructe provin din zaharuri
- Cavendish - este tipul de banane consumat de noi astazi
- Burro - este mai plata decat tipul clasic de banane, cu o aroma asemanatoare cu lamaia
- Java - are o culoare verde-albastruie cu un continut cremos si mai dulceag
- Plantain - este necesara gatirea ei inainte de a fi savurata din cauza consistentei tari si nu asa dulce
- Rosie - este de culoare purpuriu-rosiatica
VALORI NUTRITIONALE:/ banana medie
- Calorii: 105
- Grasimi: 1 gr
- Carbohidrati: 27 gr
- Proteine: 1 gr
- Fibre: 3gr
- Potasiu: 422 mg
- Magneziu: 33 mg
- Apa: 88,9 gr
- Vitamina C: 10 mg
- Vitamina B6: 1 mg
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu