background img

Noutati

Cozonac

Cozonacul de Craciun.....

Fiecare dintre noi are un fix, al meu e usor de perceput si de inteles......RESPCTAREA TRADITIEI.
Tin foarte mult la masa de duminica in familie, la masa de sarbatori alaturi de cei dragi, la preparatele traditionale, dar si la datini.
De mica, mamaie ma trezea pe 25 decembrie cu o cana de lapte si o bucata de cozonac proaspat scos din cuptor. In ultimii ani laptele s-a transformat in cafea, iar cozonacul il mai fac si pe 24, dar dimineata de 25 inca ma gaseste la mamaie. 
Anul acesta am renuntat la a face 100% " reteta familiei " de cozonac si am facut o fuziune intre una de cozonac neframantat si a noastra. 

Sa vedem ce a iesit...


Ingrediente
  • 1 kg faina
  • 5 oua
  • 300 gr zahar 
  • 100 gr unt
  • 5 linguri ulei 
  • 300 ml lapte
  • 2 plicuri drojdie
  • coaja de lamaie 
  • coaja de portocala
  • 3 plicuri zahar vanilat 
  • esenta rom 

Umplutura 
  • nuca
  • 4 linguri cacao
  • 5 linguri zahar 
  • rahat
  • stafide inmuiate in rom

  • Se incalzeste laptele cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de citrice si se adauga peste faina amestcata cu cele 2 plicuri de drojdie 
  • Se incalzeste untul cu uleiul si se adauga si ele peste faina urmand sa adaugam si galbenusurile si sa amestecam voios.
  • Se lasa la dospit 2-3 ore timp in care ori mergem la ora de ABT ( ca mine ), ori ne facem de lucru. 
  • In reteta de la care am pornit,pentru umplutura se amestecau albusurile batute spuma cu nuca si praful de cacao, dar eu am presarat nuca amestcata cu zahar, cacao, esenta de rom si rahat.
  • Am mai lasat cozonacii sa se odihnsca in tavi aproximativ 1 ora dupa care i-am aruncat in cuptorul incins 









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts